Ez itt a nem hivatalos Nike blog.

Nike blog

Nike blog

Korlátok nélkül

2008. november 12. - angelday

A Futóblogon szerettem volna feldolgozni a témát, mert futás valahol, de sokkal inkább Nike folklór: Steve Prefontaine volt a Nike első szerződtetett futója. Maga Bowerman foglalkozott vele, sütötte a felesége goffri sütőjén a cipőtalpat neki, és még jópár atlétának Oregonban.

Steve Prefontaine közép- és hosszútávfutó volt sajnálatos, 1975-ben bekövetkezett autóbalesetéig. Ott volt az amerikai csapattal a Müncheni olimpián, a sportág egyik nagyjává kellett volna válnia, ennek az egésznek a küszöbén állt. Münchenben ugyan megdöntötte a honfitársai rekordját 5000 méteren, de az utolsó 150 méteren a negyedik (!) helyre zuhant vissza.

Pre, ahogy nevezték, elég önfejű futó volt. Általában gyorsan kezdett, végig a mezőny előtt haladt, mindent így akart megnyerni. A futással, és edzőjével, Bowermannal kapcsolatos viszonyát is feldolgozza a "Korlátok nélkül" (1998) című amerikai film. A forrófejű teenager és a nyugodt, számító edző.

A film nem különösebben maradandó, a főszereplő Billy Crudup személye gondolom senkinek nem mond semmit, bár ismerhetjük a Big Fish egyik főszereplőjeként. Most itt csak egy fogalom nélkül vigyorgó és szerepét túljátszó siheder. Bowermant egy ikonikusabb figura, akit Donald Sutherland játszik (magyar hangja a Mátyás Király reinkarnációja, Helyei László), bár ő olyan, mint amilyen szokott lenni: megnyugtató.

Történnek a dolgok a maguk rendjében, megismerjük Pre útját a csúcsig, szőr mentén a Nike megalapítását ebből a szemszögből. Van benne csajos vonal, romantikus szál, de a film végén viszont úgy ülünk a tévé előtt, mintha legalábbis elolvastunk volna egy wikipédia szócikket a fickóról, csak éppen kevesebb a faktuális információ, és több a melodráma.

Érdekes, hogy egy évvel a Korlátok nélkül moziba kerülése előtt, 1997-ben Jared Leto főszereplésével forgattak egy "Prefontaine" című, teljesen hasonló filmet is. Az amerikai filmcsinálás egy újabb érdekes véletlenszerűségével találkozunk lépten nyomon.

A film erős közepes, de érzelmi húrokat penget, ahogy Bowerman bemutatja neki az első Nike cipőt, illetve beszédet mond a temetésén, ami a film záró képsora is.

Fényképünk az eredeti Pre-t ábrázolja egyébként.

A bejegyzés trackback címe:

https://nike.blog.hu/api/trackback/id/tr42766175

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Futóblog 2009.05.05. 17:11:19

Futós filmekPár hete olvastam ezt, aztán még rábukkantam a kommentek között erre, és gondoltam csinálok egy gyűjtést a témában, volt bőven alapanyag kiindulásképpen. Nem akarok TOP10-et készíteni, mivel az összegyűlt címeknek csak töredékét láttam. Reméle…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csészekávé 2008.11.13. 15:23:30

a leto-s változatot mintha nyomta volna a korai hbo...nekem az bejott, megjegyeztem ki a pre meg a szendvicssutos sztori is maradt.

DaMartian 2008.11.13. 16:51:13

Mindkettőt nyomatta már a mozicsatorna, sőt a Korlátok nélkül pont múlt héten ment újra! A Harc a másodpercekért (így fordították a PRE filmet) műdokumentum jellegű, így a szórakozni vágyó néző számára kevésbé élvezetes, viszont cserébe sokkal hitelesebb. A filmben interjúk láthatók, és feliratozzák az alanyokat (pl. Prefontaine anyja, Frank Shorter hosszútávfutó stb.) de színészek játsszák el a megszólaltatott valós személyeket. A Korlátok nélkül című alkotásban Sutherland hitelesen alakítja Bowermant, a Sikoly című tinihorrorból ismert őrült tekintetű srác viszont elég furán festett számomra hosszútávfutóként, és a film végén elhangzó dokumentarista zárszóban elhangzó dátum is téves (miszerint Bowerman 78-ban alapított volna sport cipő céget) Ettől (meg a béna romantikus száltól) eltekintve a film nagyon jó, ajánlom mindenkinek, akit kicsit is érdekel a futás. Külön figyelmetekbe ajánlom az olimpiai közvetítést, amit a filmesek fantasztikusan oldottak meg! Az EREDETI verseny felvételeit keverték a közeli képeken erölködéstől megfeszült arcú szinészek képeivel, és annyira jól van fényképezve és megvágva, hogy fel sem tűnik a különbség! Az eredeti angol hangnál pedig a film végén amikor a rádió bemondja a tragédiát, szintén az eredeti archiv rádiófelvétel hangzik el (sajnos a szinkronnál ez nem jön le, bár ez már tényleg csak az igazán vájt fülűek számára lenne érdekes)

DaMartian 2008.11.13. 17:34:46

A film magyar címe amúgy Korlátok nélkül lett (csak ha valaki rá akarna keresni) érdekesség még, hogy Tom Cruise volt a producere. A Sikolyból is ismert gülüszemű srác pedig megnéztem: Mathew Lillard ő játssza Roscoe Devine-t Pre egyetemi futótársát. Amúgy bírom a srác stílusát, csak furcsa volt ilyen szerepkörben.. : )

angelday 2008.11.17. 15:29:00

Hopp, ezt mindig keverem. Javítottam a címet.

lacika2727 2010.06.06. 03:10:08

honnan lehet ezt a filmet letölteni ingyen?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? segítsetek ki légyszi,én nagyon szeretem ezt a filmet,de sehol nem találom...

angelday 2010.06.11. 15:55:18

Ebben sajnos nem fogunk tudni segíteni.

DaMartian 2010.06.15. 21:50:10

@lacika2727: Ebben én sem tudok, de én pl. fillérekért szereztem meg VHS-en. Nálunk asszem DVD-n még nem is adták ki. Kis utánajárással azért beszerezhető..
süti beállítások módosítása